FAMILIEOPSTELLINGEN

Familieopstellingen ofwel systemisch werk


Systemisch werken

Systemisch werken gaat ervan uit dat iedereen wordt beïnvloed door de systemen waarvan hij of zij onderdeel is. Jouw familie is zo’n systeem, maar ook de organisatie waarbinnen je werkt, een team of je sociale omgeving. Wat er in zo’n systeem allemaal gebeurt en de plaats die jij erin inneemt, bepalen (vaak onbewust) wat je doet en waarom.

Systemisch werken is een manier om inzicht te krijgen in jouw eigen plek in een systeem, welk systeem dan ook en je verhouding met de anderen in dat systeem. Het leert je waar belemmeringen zitten en waarom je steeds opnieuw vervalt in bepaald gedrag dat je belemmert in je ontwikkeling en groei. Systemisch werken kan leiden tot acceptatie en biedt ook een sleutel tot oplossingen.
Werken met een opstelling is een effectieve methode om zaken te weten te komen over je eigen plek in een familie, een relatie of een organisatie

Individuele opstellingen

In een individuele opstelling worden vaak problemen of gedrag zichtbaar, waarvoor de cliënt of supervisant niet persoonlijk verantwoordelijk is, maar die deel zijn van belasting van het familie – of organisatiesysteem. Onbewust kan de persoon in die onbalans in het systeem verstrikt zijn geraakt, wat helder kan worden in een opstelling. Door de onbalans kan de cliënt klachten of symptomen hebben overgenomen die helemaal niet van hem of haar zelf zijn, zoals moeheid, depressie, herhalende werk of relatieproblemen, afwezigheid. Vaak dragen kinderen onbewust persoonlijke lasten van een of meerdere voorouders.

Met behulp van de individuele opstelling kan bijvoorbeeld ieder lid van het systeem er weer bij gaan horen, de eigen plaats weer vinden die past in de rangorde in het gezin of de organisatie, de (on)balans van geven en nemen in beeld komen en een nieuwe balans vinden. Vaak kan dan de verbondenheid en de kracht van dit systeem (gezin, familie of organisatie) weer beter ervaarbaar worden en gaan doorstromen. Meestal brengt zo’n opstelling de cliënt of supervisant diep en verhelderend inzicht, dat bevrijdt en lichter doet voelen.

Hoe gaat het in zijn werk?

Bij een individuele opstelling kunnen alléén de cliënt én de therapeut worden ‘opgesteld’ of de therapeut gaat zelf in verschillende posities staan. Maar ook kan er gewerkt kan worden m.b.v. tastbare symbolen als houten poppen, symbolen of vloerankers zoals duplo-blokken of playmobilpoppetjes. Deze voorwerpen vertegenwoordigen dan de (andere) leden van het 'systeem' of de belangrijke thema’s. De ‘personen' of 'delen' binnen het systeem kunnen worden geïnterviewd en ingeleefd, waardoor de opstelling steeds meer tot leven komt.

De beperking van individuele opstellingen is het feit dat er geen aanvullende informatie en beleving komt vanuit de 'representanten'. Dat pleit in veel gevallen voor het doen van een zogenaamde 'grote' helende opstelling. Zoek je een coach of therapeut die hierin bedreven is, vraag mij hierna. Ik ken 2 goede coaches! Er wordt namelijk op veel verschillende manieren gewerkt met opstellingen; 'de snelste weg is de beste weg'. Vertrouw op je gevoel en 'check' waar jij je veilig en vertrouwd voel en wie jou dus het beste kan begeleiden.

EVENWICHT IN DENKEN, VOELEN & DOEN