HOOGSENSITIEF


HOOGSENSITIEF


Is je kind gevoelig voor prikkels en snel van slag? Misschien is je kind wel hoogsensitief of hooggevoelig. Hooggevoeligheid is geen stoornis of diagnose. Maar wat is het dan wel? En hoe kan je hooggevoeligheid herkennen bij je kind? Om erachter te komen of jouw kind kenmerken van hooggevoeligheid heeft, kunnen we dit testen. En blijkt je kind gevoelig te zijn? Dan kunnen wij samen kijken naar wat het kind nodig heeft.

Een hooggevoelig kind

Hooggevoelige of hoogsensitieve kinderen hebben moeite met het verwerken van prikkels. Vaak wordt gedacht dat deze kinderen angstig of lastig zijn, maar in werkelijkheid zijn ze gevoeliger en denken ze langer over dingen na. Vaak zijn deze kinderen creatief, slim en vroeg wijs. Ze hebben meer tijd nodig om alles wat ze zien, horen of voelen te verwerken. Een hooggevoelig kind raakt makkelijk overspoeld door emoties. Hierdoor kan het zich gaan terugtrekken en stil of verlegen overkomen. Hooggevoeligheid is geen stoornis of diagnose die door een psychiater of psycholoog vastgesteld kan worden. Het is een aangeboren karaktereigenschap, die omschreven is door Elaine Aron. Zij is een Canadese psychotherapeute en doet al tientallen jaren wetenschappelijk onderzoek naar hoogsensitiviteit. Uit haar onderzoeken blijkt dat bijna 1 op de 5 kinderen (15 tot 20% van de kinderen) hoogsensitief is. Er is verder nog relatief weinig onderzoek gedaan naar hoogsensitiviteit of naar hooggevoeligheid.

Prikkelgevoelig en opmerkzaam

Hooggevoelige kinderen zijn gevoelig voor prikkels van buitenaf. Ze raken dan ook snel overprikkeld en vermoeid. Ze kunnen slecht tegen harde geluiden, een drukke omgeving, schrikken snel en zijn erg gevoelig voor pijn. Hooggevoelige kinderen kunnen last hebben van kleren die kriebelen, nat zijn of niet lekker zitten. Vreemde geuren, geluiden of smaken vallen ze snel op.

Ze hebben oog voor detail, zo valt het ze bijvoorbeeld op als iets van plaats is veranderd of als er iets is veranderd aan het uiterlijk van iemand.

Hoe het traject er inhoudelijk uitziet hangt af van de hulpvragen en wensen van jullie en van je kind. Ook hangt het af van je kind zelf. Bij veel innerlijke onrust en/of overprikkeling zullen er rustgevende sensorische activiteiten aangeboden worden. Wil je kind niet praten over zijn gevoel dan gaan we aan de slag met tekenen, bouwen of verven als ingang. Bij (faal)angstige kinderen gaan we aan de slag met verbindende activiteiten waarbij veiligheid ervaren voorop staat. Vaak is het een combinatie van verschillende activiteiten passend bij jullie kind.

EVENWICHT IN DENKEN, VOELEN & DOEN