TRAUMA, ROUW & VERLIES


Trauma, Rouw & verlies


Als het verlies even te zwaar is, loop ik met je mee.

Overlijden
Het verlies van een dierbare maakt veel emoties los. Boosheid, onmacht, verdriet, opluchting na lang lijden, eenzaamheid. Als het moeilijk is om hier zelf mee om te gaan, kan ik je daarbij helpen.

Natuurlijk staat jouw of jullie verhaal centraal.

Leren om je verdriet de ruimte te geven, dat helpt je om te gaan met het verlies. Geleidelijk zul je het verlies minder op de voorgrond ervaren en kun je je leven weer oppakken.


Echtscheiding

Verlies betekent niet alleen overlijden, juist bij echtscheiding speelt rouw een grote rol. Afscheid nemen van een vertrouwde situatie, loslaten van wat voorbij is. Dit geldt voor de ouders die gaan scheiden én voor de kinderen.

Kinderen kiezen zelf niet voor de scheiding, het overkomt hen. Omgaan met deze ingrijpende situatie, kost moeite. Dit kan door het inzetten van  o.a. het therapeutisch bordspel Hart op de Tong, ontwikkeld door Gea Stoel van Harmony Coaching. 


Rouwverwerking

Soms gebeuren er dingen waarvoor je het kind had willen beschermen, of is het kind juist heel boos of verdrietig, zonder dat je als ouder precies weet waarom. Zowel de ouder als het kind kan zich dan erg machteloos voelen. Om inzicht te krijgen waar  boosheid, angst of verdriet vandaan komt wordt de situatie letterlijk door het kind zelf op tafel gezet met playmobil en duplo materiaal. Voor veel kinderen kan werken met een beeldtaal (oa playmobil poppetjes)  het makkelijker maken inzicht in je eigen situatie te krijgen. Je ziet jezelf, je dierbaren en belangrijke gebeurtenissen letterlijk, in jouw context, voor je op tafel staan.


Wanneer kan ik je kind/tiener helpen?
Als vader en moeder gescheiden zijn
Bij verlies van een dierbaar persoon
Bij chronische of ernstige ziekte
Als het niet lekker in zijn vel zit
Als er gedragsproblemen zijn thuis en/of op school
Bij angstig of terug getrokken gedrag
Bij druk of chaotisch gedrag
Als het gepest wordt
Bij sociale problemen
Bij een negatief zelfbeeld


Werkwijze
Bij 2plus coaching staat persoonlijke begeleiding centraal. In een aantal individuele gesprekken gaan we samen aan de slag met waar jij tegen aanloopt. In de intake bekijken we hoeveel gesprekken nodig zijn. In de meeste gevallen zijn 3 tot 8 gesprekken voldoende.

Bij jonge kinderen is het prettig als een ouder (op de achtergrond) aanwezig is bij de gesprekken.

Bij scheiding krijgt u als ouders een intake formulier, wat beide ouders dienen in te vullen. Hiermee geeft u beiden toestemming voor de coaching van uw kind. Wanneer dit niet mogelijk is, kan er hulp worden geboden aan de ouder met de hulpvraag.


Therapeutisch bordspel ‘Hart op de Tong’
Speciaal voor kinderen van gescheiden ouders heeft Gea Stoel het spel ‘
Hart op de Tong‘ ontwikkeld. Dit is een therapeutisch bordspel, dat ik gebruik bij individuele gesprekken en groepen. In een veilige setting komen vragen voorbij als ‘Mocht jij zelf kiezen bij wie je ging wonen?’ ‘Wat mis je het meest sinds je ouders uit elkaar zijn?’. 

Er is nu ook een uitbreidingssetMet vragen wordt de gebeurtenis in beeld gebracht. De gebeurtenis kan ziekte, overlijden, verhuizen, pesten, ongeluk, misbruik etc. zijn. 

EVENWICHT IN DENKEN, VOELEN & DOEN